pirmdiena, 2010. gada 18. oktobris

Plastmasas knaģi

Brīvdienas paskrien nemanot, aizsvītrojot jaunu nedēļu kalendāra lapās. Jau dzīvojam oktobra vidū, izbaudot vai neizbaudot šī mēneša laikapstākļus. Ja runājam par sezonu ietekmi uz ģērbšanās paradumiem, es personīgi negaidu ziemu ar milzīgu sajūsmu, jo labprāt arī iztiktu bez iespējas staigāt divos džemperos, adītā cepurē un vilnas zeķēs, kad termometrs rāda zem 20 grādiem. Nē, man ļoti patīk vizuālā tēla veidošana ar daudzslāņu paņēmienu, tomēr, bieži vien tas sievišķīgām [lasīt: ne-anoreksiskām] formām nav labākais no paņēmieniem. 
Dodu priekšroku gaisīgumam, vieglumam un neierobežotām kustībām. Tomēr, komforts nedrīkst ņemt pilnīgu priekšroku. Ir nepieciešams nošķirt stingru robežu - kas ir sporta apģērbs, mājas apģērbs un pārējais garderobes saturs. Šo klasifikāciju izmantoju arī savā skapī un vienīgā "virs" kategorija ir ziemas/vasaras apģērbs.

Tāpēc, šodien mazliet par apģērba glabāšanu un izvietošanu.



Gandrīz katra sieviete sapņo par lielu skapi ar lērumu kurpju. Tomēr, realitātē šis sapnis nav nedz praktisks, nedz īsti nepieciešams. Pirmkārt, jo vairāk apģērba, jo grūtāk ir tajā orientēties. Otrkārt, visu skapja saturu izmantot nav iespējams. Mainīgas ir gan modes tendences, gan gaumes maiņa [Izkopšanas process?]. Tāpēc, atstāsim lielā skapja propagandu "Sex & the City" skatīšanās brīžiem. Centīšos dalīties ar vienkāršām patiesībām.

1) Apģērbam skapī vienmēr jābūt tīram un sakoptam.
Tas nozīmē, ka apģērbs, kas, piemēram, ir piesmacis ar dūmiem, nav jāliek skapī "izvēdināties". Drēbēm ir jābūt izgludinātām, kārtīgām [nekādu iztrūkstošu pogu vai salūzušu rāvējslēdzēju], jo savādāk šīs drēbes visdrīzāk tā arī paliks karājoties uz apģērba pakaramajiem.
2) Apģērbam skapī jābūt pārredzamam.
Haotiski samestas vai sakārtas drēbes ir kā grāmatu plaukts, kurā nav ievērota nedz hronoloģiskā sistēma, nedz grāmatu izmērs, lielums. Šādi pastāv liela iespēja aizmirst par kādu no garderobē esošiem priekšmetiem. Arī vizuāli šāds skats nav baudāms un iedvesmojošs, turklāt, var izprovocēt MNKV sindromu [man nav ko vilkt].
Lai šāda situācija negadītos, iesaku:
- Apģērbus sakārtot pēc krāsām/citām kategorijām [svārki/blūzes/kleitas u.tml.]
- Apģērbu neuzglabāt maisos. Šādi tie nav viegli pārredzami, turklāt, nepieciešama spēcīga motivācija, lai katru reizi tos ņemtu ārā, vērtu vaļā... un kārtīgi novietotu atpakaļ!
- Katram apģērbam piešķirt individuālu pakaramo. Protams, tas iespējams tikai tad, kad ir pietiekami daudz vietas, kur šos pakaramos izvietot. Tāpēc, ja šāda iespēja pastāv - tā jāizmanto. Arī pakaramo iegāde ir vērtīgs darbs. Iespējams krāt un lietderīgi izmantot kaut vai metāliskos pakaramos no ķīmiskajām tīrītavām [un ja vēl Jūsos ir mākslinieciskās spējas..!], bet, protams, ērti [plastmasas] vai kvalitatīvi [koka] pakaramie Jums kalpos daudz ilgāku mūžu.
3) Virsdrēbes ir jānošķir.
Nevajadzētu visu Jūsu bagātību uzglabāt vienuviet. Protams, šādi ir iespējams viegli un ātri kombinēt, tomēr nevajadzētu upurēt šim mērķim higiēnas aspektus. Jakas, mēteļus un visus apavus ir jāuzglabā atsevišķi no pārējiem apģērbiem, aksesuāriem. Nav noslēpums - tiem ir saskarsme ar ceļa segumiem, soliņiem parkos un citiem priekšmetiem publiskā vidē.
4) "Nē" iekrājumiem.
Deficīta laiki ir garām, tāpēc materiālo iekrājumu veidošanu nākošajām paaudzēm var atstāt pagātnē. Arī tādas domas kā "Ja nu noder?" un "Ja nu tie man kādreiz atkal derēs?" ir jāpieļauj tikai īpašos gadījumos, kad rokās tiek turēts kas īpaši kvalitatīvs vai iemīļots. Vēl - jo lielāka ir izvēle, jo grūtāk šo izvēli ir izdarīt. Turklāt, nevajadzīgu lietu uzglabāšana neatbrīvo Jūsu skapja plauktus un pakaramos, radot sajūtu, ka skapis ir pilns ar drēbēm, tomēr katru rītu nepamet doma - nekā nav. Pievērsiet uzmanību apģērbu kvalitātei [Kāds ir audums, auduma sastāvs?] un noderīgumam [Vai tas neakcentē nepilnības? Vai to var vilkt ārpus mājas?]. Principā, te var būt ļoti dažādi varianti, kas ir atkarīgi arī no indivīda gaumes un stila. Galvenais - šķirot un ar vieglu sirdi atvadīties no visa liekā. Nevajag žēlot, jādomā par kvalitāti, nevis kvantitāti - dažkārt viens kvalitatīvs krekls ir labāk, nekā 5 lēti, bet nekvalitatīvi.
5) Aksesuāri.
Protams, visi iepriekš minēti punkti daļēji vai pilnībā attiecas arī uz aksesuāriem. Tomēr, te nevajadzētu būt pārāk kategoriskiem. Aksesuāru nevar būt pārāk daudz. Tie ir instrumenti, kas palīdz ikdienā veidot tēlu atšķirīgu: to dažādot un mainīt. Tas ir arī labs ieguldījums, jo aksesuāru tendences nav tik izteikti svārstīgas. Tomēr, arī dažādas jostas, galvas rotas un lakatus nepieciešams uzglabāt kārtībā. Te var ļaut vaļu fantāzijai. Zeķes un zeķbikses iespējams ērti uzgalabāt dažāda izmēra, zemās kastēs, kas ievietotas atvilktnēs. Garas krelles vai īpaši jūtīgus bižutērijas izstrādājumus var izvietot uz mīksta apģērbu pakaramā, kur tie netiek bružāti.

Protams, tas, par ko es runāju, nav nekas tāds, ko nevarētu izlasīt kādā sieviešu auditorijas izklaides žurnālā, tomēr, dažkārt nepieciešams pamata vielas atkārtojums, pirms ķerties klāt pie revīzijas darbiem.
Varbūt arī Jums ir savi iecienītākie paņēmieni?

Ak, jā - kāpēc virsraksts ir "Plastmasas knaģi"? Tāpēc, ka brīvdienās saņēmu skaistu kaklarotu, ko pāris nedēļas atpakaļ biju pasūtījusi internetā. Esmu sajūsmā, bet mamma to iesaukusi par plastmasas knaģiem. Kāpēc? Tas būs redzams jau tuvākajās nedēļās.

5 komentāri:

ginta_b teica...

man ir gruuti veidot savu garderobi jopojaam censhos atrast labaako risinaajumu.. iipashi apaviem...bet patiesiiba ir taada ka censhos atbriivoties no apgeerbu/apaviem atstaajot dazhas lietas... taa teikt dziivot vienkaarshaak... nav viegli iipashi ka veikalos piedaavaajumi mainaas katru dienu, bet arii sheit ir risinaajums- iegriezhos gandriiz vieniigi topshop so...... meegjinu kkaa saprast savas attieciibas ar lietaam ;)

fl teica...

Peek-a-boo:
jā, ne velti saka, ka ir vērts ieguldīt līdzekļus klasikā vai multifunkcionālās lietās. Savādāk notiek tāda kā dzīšanās pakaļ modei [piekraujot plauktus ar to, kas paliek neaiztikts].

Anonīms teica...

Mans drēbju glabāšanas stils ir diezgan līdzīgs Tavam aprakstītajam. Varu vien piebilst par apaviem, jo man ir ļoti skumji, ja nav vietas, kur pienācīgi glabāt visus savus apavus, tāpēc, kopš ievācos savā jaunajā dzīvoklī, nepažēloju pāris Ls un iegādājos apavu statīvu, kur pieklājīgi varu turēt apavus, ko valkāju biežāk, bet tiem, kuri ir smalkāki un tiek glabāti kastēs, Alan Deko iegādājos speciālas (diezgan stilīgas, starpcitu) caurspīdīgas kurpju kastes. Kas nozīmē, ka uzreiz neatverot kasti varu redzēt, kuras kurpes ir tur iekšā un nav jāpārcilā visas kurpju kastes + visas kastes ir vienādas un tas rada papildus kārtības sajūtu + kurpes nenoput, jo tiek uzglabātas kārtīgi kastītēs. Man tikai vēl jāizdomā, kā pieklājīgi uzglabāt visas somas, jo ideālā variantā tām būtu savi plauktiņi, bet tik daudz vietas man nav... :( Pagaidām tās stāv lielā plastmas skapī, cik nu vien iespējams kārtīgi, sakārtotas lielā kastē ar vāku, lai nenoput.

Ginta teica...

Lai kā arī es parasti cenšos, man vienmēr pietrūkst vietas! Nesezonas drēbes, parasti, tiek saliktas kastēs vai maisos, lai netraucē dzīvot :) Kurpes un zābaki līdzīgi.
Bet par 4) gan nepiekrītu - iekrājumi noder - es ik palaikam atkal atgūstu savā garderobē sen nevilktas lietas. Un kā saka - mode atgriežas un es to jau esmu piedzīvojusi ne vienu reizi vien ;) Protams, ne viss tiek saglabāts, uzticos kādai savai iekšējai nojautai vai arī paša apģērba gabala kvalitātei. Man gan arī ir paveicies un varu savas vecās mantas glabāt mammas mājā.

fl teica...

Paula:
jā, caurspīgīgas kurpju kastes ir tieši tas, kas man vajadzīgs. Būs jāpameklē! Par somām nevarēšu neko ieteikt, jo šobrīd tās glabāju vienā tam atvēlētā plauktā. Protams, īpaši ērti tas nav.
Ginta:
Es rakstā tieši minējo to apstākli, ka šiem iekrājumiem nav jābūt bez robežām, respektīvi, atlasīt vajadzētu tiešām kvalitatīvas lietas - "ilgdzīvotājas". Un ja vēl ir izpalīdzīga mamma, tad, protams, nav vajadzības sevi ierobežot. :)